T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEYOĞLU - Beyoğlu Cihangir Halk Eğitimi Merkezi

TARİHÇEMİZ

08-06-2017 

 KURUM TARİHÇESİ

Kurumumuz, Cihangir yokuşundan aşağıya doğru giderken, karşıda beliren muhteşem deniz manzarasının büyüsüne kapılıp, farkına varılmayan, en az 250 yıllık, küçük bir binada, eğitim öğretimine devam etmektedir.Hangi zamanda ne maksatla kullanıldığı net olmamakla birlikte, bazı kaynaklarda bitişiğinde bulunan Cihangir Camisiyle aynı zamanda yapıldığı ve Sübyan Mektebi olarak kullanıldığı  belirtilmektedir. Bazı kaynaklara göre ise; Uzun süre hafız Efendi adında bir zat tarafından Medrese olarak kullanıldığı yazılmaktadır. Tapu kayıtlarında Kanuni Sultan Süleyman Vakfı adına kayıtlı iken daha sonraları İstanbul Vilayeti özel idaresi adına "Ahşap Mektep" vasfıyla tescili yaptırılmıştır. Binada 26 yıl Cihangir ilköğretim okulu eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmüş, küçük gelmeye başlayınca, vakıftan bir sınıf ilave edilmiştir, (bahçe girişinde soldaki sını­fın vakfa aittir). Bina 1971 yılında İl Onayı ile okulumuz adına tahsis edilmiştir.

Kuruluş amacı, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü misyonuna uygun olarak. Pratik Kız Sanat Okulu olarak hizmet vermeye başlamış. Okulumuz Eğitim Öğretim faaliyetlerine 1972-1973 ders yılında başlamıştır. "Örgün eğitim kurumlarını tamamlamış, herhangi bir kademesinden ayrılmış veya bu sisteme hiç girme­miş genç kız ve kadınlarımıza yönelik programlarla meslek eğitimi vermek" gibi görevi üstlenmiştir. Şunu da belirtmek gerekir ki. Bu okulların genel amaçları sade basit el becerilerini geliştirmek değildir; Kadının toplumu şekillendirme konusunda temel faktör olduğu gerçegi ile hareket ederek, kadınlarımızın sosyal, ekonomik ve kültürel alanda bilinçlendirilmesi, girişimci ve yenilikçi olmaları için de çalışmaktır. Bina, tek katlı, çoğunun kapısı bahçeye açılan, birbirinden bağımsız birimler, şeklinde bir yapıya sahiptir. Binada 1 Giyim Atölyesi, 1 El Sanatları Atölyesi, 1 Resim Atölyesi, 1 Seramik ve Cam Füzyon, 1 Bilgisayar Laboratuarı, 1 Öğretmenler Odası, 1 Müdür Odası, 1 Müdür Yardımcısı odası 1 Kayıt kabul bürosu olarak kullanılan odası mevcuttur. Arşiv, Mutfak, Depo, WC, gibi maksatlarla kullanılan  kısımlar bulunmaktadır.

 2012 yılında itibaren Kurumumuz Pratik Kız Sanat Okulu iken Cihangir Halk Eğitimi Merkezi olarak dönüştürme işlemi yapılmıştır. Okuma-Yazma bilen yada bilmeyen bireylerden üniversite öğrenimi yapmış olanlara kadar herkes eğitim alabilmektedir, hatta okuma yazma bilmeyen bireylere önce okuma yazma öğretimi yapılabilmekte ve daha sonra istediği kursa katılması sağlanmaktadır. Yaş itibarıyla okulumuza zorunlu eğitim çağını tamamla­mış her birey kayıt yaptırabilmektedir. İlk açıldığı yıllar düşünüldüğünde, her yaştan her eğitim seviyesinden kişilere hizmet vermesi,  yaptığı her çalışma kursiyerler tarafından benimsenmiştir. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün Mesleki program­ları doğrultusunda açılan Genel ve Mesleki Teknik kursları ile geçmişin izlerini günümüze taşıması ve geleceğe yönelik meslek alanlarında hizmet vermesi, nicelik kadar, niteliğinin de ön plana çıkması farkındalık kazandırması , kurumumuzun temel amacı olmuştur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.01.2013 - Güncelleme: 30.04.2024 15:04 - Görüntülenme: 9681
  Beğen | 0  kişi beğendi